3 بهمن 1395

قواعد کلی فلسفی در فلسفه اسلامی

مولف: T روابط عمومی   /  دسته: دسته بندی نشده   /  رتبه دهید:

جلد نخست این اثر سه جلدی در حقیقت رساله دکتری نویسنده در سال‏ها پیش بوده است. دکتر دینانی در مقدمه جلد نخست این کتاب، در تعریف «قواعد کلی فلسفی در فلسفه اسلامی» توضیحاتی داده است که خواننده را به مفهوم این قواعد بیشتر آشنا می‏سازد.

وی می‏ نویسد: قدما برای هر یک از علوم مدونه، سه عنصر اساسی ذکر کرده‏اند که به ترتیب عبارتند از: «موضوع»، «مسایل» و «مبادی» برای تشکیل برهان و اثبات مسایل در هر یک از علوم، «مبادی» سهم عمده‏ای را به عهده دارند، ولی هنوز معلوم نیست برخی قواعد که زیر بنای بسیاری از مسایل در هر یک از علوم واقع می‏شوند، از اقسام مبادی علم به شمار می‏آیند یا نه؟ بنابراین، قواعد هم می‏توانند از اقسام مبادی به شمار آیند و هم می‏توانند در ردیف «مسایل» قرار گیرند. برخی از فقها با توجه به آنچه ذکر شد، کوشیده‏اند این گونه قواعد را از سایر مسایل فقهیه جدا سازند و آن‌ها را در یک مجموعه گردآورند، مانند «قاعده لا ضرر» و «قاعده قرعه».دکتر دینانی معتقد است وجود این گونه قواعد تنها به علم فقه اختصاص ندارد، بلکه در سایر علوم، به ویژه در فلسفه نیز نظیر آن‌ها را می‏توان یافت. وی می‏افزاید:یک بررسی کوتاه در آثار فلاسفه اسلامی به خوبی نشان می‏دهد وجود این گونه قواعد که همواره برزخ بین مبادی و مسائل‏اند، در فلسفه فراوان است.

دکتر دینانی در این کتاب کوشیده است با مطالعه بیشتر آثار فلاسفه و متکلمین اسلامی، یک صد و پنجاه قاعده کلی در فلسفه اسلامی را شناسایی و معرفی کند. شاید ذکر این نکته نیز سودمند باشد که گر چه انگشت ایراد نهادن بر کار استاد دینانی جسارت است، اما بهتر بود ویراستار محترم کتاب، برای سهولت دستیابی خوانندگان به مطالب، قواعد کلی فلسفی را با ترتیب الفبایی ساده‏تر تنظیم می‏نمود. این اثر که چاپ اول آن در سال ۱۳۶۵ در سه جلد منتشر شده، در چاپ سوم در دو جلد توسط پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شده است.

تعداد مشاهده (777)       نظرات (0)

نظرات کاربران درباره خبر "قواعد کلی فلسفی در فلسفه اسلامی"


نظرتان را بیان کنید

نام:
پست الکترونیکی:
نظر:
کد بالا را در محل مربوطه وارد نمایید